Bruceloza

Definicja

Bruceloza jest chorobą zakaźną, która rozprzestrzenia się ze zwierząt na ludzi - najczęściej poprzez niepasteryzowanego mleka, serów i innych produktów mlecznych. Rzadziej, bakterie, które powodują brucelozy może rozprzestrzeniać się w powietrzu lub poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Objawy brucelozy są gorączka, ból stawów i zmęczenie. Zakażenie może zwykle być skutecznie leczone antybiotykami. Leczenie trwa kilka tygodni, jednak i nawroty są częste.

Brucelozy. Zawody na większe ryzyko.
Brucelozy. Zawody na większe ryzyko.

Podczas brucelozy jest rzadkością w Europie, choroba dotyka setki tysięcy ludzi i zwierząt na całym świecie. Unikanie niepasteryzowane produkty mleczne i środków ostrożności przy pracy ze zwierzętami lub w laboratorium może pomóc w zapobieganiu brucelozy.

Objawy

Objawy brucelozy może pokazać się w każdej chwili od kilku dni do kilku miesięcy po jesteś zainfekowany. Oznaki i objawy są podobne do tych z grypy i obejmują:

  • Gorączka
  • Dreszcze
  • Bluzy
  • Osłabienie
  • Zmęczenie
  • Stawów, mięśni i pleców
  • Ból głowy

Objawy brucelozy może zniknąć na kilka tygodni lub miesięcy, a następnie wrócić. U niektórych osób, brucelozy staje się przewlekłe, z objawami utrzymującymi się od lat, nawet po zakończeniu leczenia. Długoterminowe objawy to zmęczenie, gorączka, zapalenie stawów i zesztywniające zapalenie stawów - zapalną, która wpływa na kręgosłup i przyległych stawów.

Kiedy do lekarza
Brucelozy mogą być trudne do zidentyfikowania, zwłaszcza we wczesnych etapach, gdy często przypomina grypy. Do lekarza, jeśli u szybko rosnącej gorączki, bóle mięśni lub nietypowe osłabienie i mają czynniki ryzyka dla choroby, lub jeśli masz utrzymująca się gorączka.

Przyczyny

Przygotowania do wizyty. Zakażenie wewnętrznej wyściółki serca (zapalenie wsierdzia).
Przygotowania do wizyty. Zakażenie wewnętrznej wyściółki serca (zapalenie wsierdzia).

Bruceloza wpływa wiele dzikich i domowych zwierząt. Bydło, kozy, owce, świnie, psy, wielbłądy, dziki i renifery są szczególnie podatne na choroby. Formą brucelozy również wpływ fok, morświny i niektórych wielorybów. Bakterie rozprzestrzeniają się ze zwierząt na ludzi na trzy główne sposoby:

  • Surowce i produkty mleczne. Bakterii brucelozy w mleku zakażonych zwierząt może rozprzestrzeniać się na ludzi w niepasteryzowanego mleka, lodów, masła i serów. Bakterie mogą być również przekazywane w surowego lub niedogotowanego mięsa pochodzącego z zarażonych zwierząt.
  • Wdychanie. Bakterii Brucella łatwego rozprzestrzeniania się w powietrzu. Rolnicy, techników laboratoryjnych i pracowników ubojni można wdychać bakterie.
  • Bezpośredni kontakt. Bakterie w krwi, nasienia, lub łożysko zakażone zwierzę może wejść do krwi przez skaleczenie czy ranę innych. Ponieważ normalny kontakt ze zwierzętami - dotykanie, szczotkowanie lub gry - nie powoduje infekcji, ludzie rzadko się brucelozę od swoich ulubieńców. Mimo to, osoby z osłabionym układem immunologicznym powinny unikać obsługi psy znane chorobę.

Bruceloza zwykle nie rozprzestrzenia się od osoby, ale w kilku przypadkach kobiety, które przeszły chorobę swoich dzieci podczas porodu lub przez ich mleka. Rzadko, brucelozy może rozprzestrzeniać się poprzez aktywność seksualną lub poprzez zakażoną krew lub transfuzji szpiku kostnego.

Czynniki ryzyka

Bruceloza jest rzadkością w Europie. Inne części świata mają znacznie wyższe wskaźniki infekcji brucelozy, w szczególności:

  • Wokół Morza Śródziemnego
  • W Europie Łacińskiej
  • W pobliżu Zatoki Perskiej
  • Na subkontynencie indyjskim

Ludzie, którzy żyją lub podróży w tych dziedzinach są bardziej skłonne do spożywania niepasteryzowanego koziego sera, czasami nazywany ser wieś. Niepasteryzowanego koziego sera przywożonych z Meksyku łączył wielu przypadkach brucelozy w Europie.

Zawody na większe ryzyko
Ludzie, którzy pracują ze zwierzętami lub wejść w kontakt z zakażoną krwią są na większe ryzyko brucelozy. Przykłady obejmują:

  • Weterynarze
  • Rolnicy
  • Ranchers
  • Slaughterhouse pracownicy
  • Łowcy
  • Mikrobiolodzy

Powikłania

Bruceloza może dotknąć niemal każdą część ciała, włączając w to układ rozrodczy, wątroba, serca i centralnego układu nerwowego. Przewlekła bruceloza może powodować komplikacje w tylko jednego narządu lub całego organizmu. Możliwe powikłania to:

  • Zakażenie wewnętrznej wyściółki serca (zapalenie wsierdzia). Jest to jeden z najpoważniejszych powikłań brucelozy. Nieleczone zapalenie wsierdzia może uszkodzić lub zniszczyć zastawek serca i jest najczęstszą przyczyną zgonów związanych brucelozy.
  • Zapalenie stawów. Choroba zwyrodnieniowa charakteryzuje się ból, sztywność i obrzęk stawów, zwłaszcza kolan, bioder, kostek, nadgarstków i kręgosłupa. Zesztywniające zapalenie stawów - zapalenie stawów między kości (kręgi) kręgosłupa lub między kręgosłupa i miednicy - może być szczególnie trudne do leczenia i może spowodować trwałe uszkodzenie.
  • Zapalenie i zakażenia jąder (zapalenie jądra i najądrza). Bakterii wywołujących brucelozę może zainfekować najądrza, rury w zwojach, które łączy nasieniowodu oraz jądra. Stamtąd zakażenie może rozprzestrzeniać się do samego jądra, co powoduje obrzęk i ból, które mogą być poważne. Bruceloza może mieć również wpływ na gruczoł prostaty i nerki.
  • Infekcje centralnego układu nerwowego. Są to potencjalnie zagrażające życiu choroby, takie jak zapalenie opon mózgowych, zapalenie błon otaczających mózg i rdzeń kręgowy i zapalenie mózgu, zapalenie mózgu się.

Zobacz także

Przygotowania do wizyty

Jeżeli podejrzewasz, że masz brucelozy, prawdopodobnie zacząć od wizyty u lekarza rodzinnego lub lekarza ogólnego. Możesz być określone zaraźliwa choroba specjalista.

Rozpoznanie brucelozy zależy od zrozumienia, czy, jak i kiedy były narażone na bakterie, które powodują choroby. Możesz pomóc lekarzowi, przygotowując się jak najwięcej informacji, jak to możliwe.

Co możesz zrobić
Przed wizytą, możesz napisać listę odpowiedzi na następujące pytania:

  • Kiedy po raz pierwszy rozpocząć występują objawy?
  • Jadłeś surowe (niepasteryzowane), produkty mleczne, takie jak sery kozie?
  • Czy Twoja praca obejmuje kontakt ze zwierzętami lub z tkanek zwierzęcych?
  • Czy wyjazd poza Europie w ciągu ostatniego roku?
  • Czy pracujesz w laboratorium, w którym obecne są organizmy zakaźne?
  • Czy poszedł na polowanie ostatnio?

Czego można oczekiwać od lekarza
Podczas badania fizykalnego, lekarz może:

  • Zapytaj się przenieść stawów, aby sprawdzić ból i sztywność
  • Sprawdź swój refleks i siłę mięśni
  • Naciśnij na brzuchu, aby określić, czy narządy są powiększone lub przetargu

Testy i diagnoza

Lekarze zwykle potwierdzenia diagnozy brucelozy przez badanie próbki krwi lub szpiku kostnego dla bakterii Brucella lub badanie krwi na obecność przeciwciał bakterii. Aby pomóc w wykrywaniu powikłań brucelozy, może być dodatkowe badania, w tym:

  • Rentgenowskie. Rentgenowskie może ujawnić zmiany w kości i stawów.
  • Tomografia komputerowa (TK) lub rezonansu magnetycznego (MRI). Te badania obrazowe pomóc w identyfikacji zapalenie lub ropnie w mózgu i innych tkankach.
  • Kultura płyn mózgowo-rdzeniowy. Sprawdza małą próbkę płynu otaczającego mózg i rdzeń kręgowy na infekcje, takie jak zapalenie opon mózgowych i zapalenie mózgu.
  • Badanie echokardiograficzne. Ten test wykorzystuje fale dźwiękowe do tworzenia obrazów serca, aby sprawdzić objawów zakażenia lub uszkodzenia serca.

Zabiegi i leki

Leczenie brucelozy ma na celu złagodzenia objawów, zapobieganie nawrotom choroby i uniknąć powikłań. Musisz przyjmować antybiotyki przez co najmniej sześć tygodni, a objawy mogą nie odejść całkowicie od kilku miesięcy. Choroba może również wrócić i może stać się przewlekłe.

Zapobieganie

Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na brucelozę, środków ostrożności:

  • Unikaj niepasteryzowane produkty mleczne. W ostatnich latach w Europie, kilka przypadków brucelozy zostały powiązane z surowych produktów mlecznych z krajowych stad. Mimo to, jest to prawdopodobnie najlepiej unikać niepasteryzowanego mleka, śmietanki, serów i lodów, bez względu na ich pochodzenie. Podróżujący do innych krajów powinny unikać wszystkie surowe produkty mleczne.
  • Gotować dokładnie mięsa. Wszystkie mięso powinno być przygotowane do momentu osiągnięcia temperatury wewnętrznej 145 do 165 F (63 do 74 ° C). Kiedy jedzenie, wołowina i wieprzowina, aby co najmniej średnie dobrze. Jest mało prawdopodobne, że krajowe mięso w Europie zawiera bakterii brucelozy, ale właściwe gotowanie niszczy inne szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella i Escherichia coli. Podczas podróży za granicę, należy unikać kupowania mięsa od ulicznych sprzedawców i zamówić wszystkie mięsa dobrze zrobione.
  • Nosić rękawiczki. Weterynarze, rolnicy, myśliwi i pracownicy ubojni powinni nosić gumowe rękawice podczas pracy chorych lub padłych zwierząt lub tkanki zwierzęcej lub gdy pomoc zwierzę porodzie.
  • Podjąć środki ostrożności w miejscach pracy o wysokim ryzyku. Pracownicy laboratoryjne powinny obsługiwać wszystkie próbki w odpowiednich warunkach bezpieczeństwa biologicznego. Pracownicy, którzy zostali narażeni powinna być niezwłocznie. Ubojnie powinny również pójść środki ochronne, takie jak oddzielenie Killing Floor z innych obszarów przetwarzania i wykorzystania odzieży ochronnej.
  • Szczepić zwierząt domowych. W Europie, agresywny program szczepień niemal wyeliminowane brucelozy stad zwierząt hodowlanych. Mleko jest testowany dwa do czterech razy na rok znaki bakterii. Ponieważ szczepionka bruceloza jest na żywo, może powodować choroby u ludzi. Każdy, kto ma przypadkowego igły wbitej podczas szczepienia zwierzęcia powinna być traktowana.